Neponovljivi Michael Schumacher

06.02.2018

Neponovljivi Michael Schumacher


Če bi rekli, da je Michael Schumacher na neki točki postal sinonim za Formulo 1 in Ferrari, nam, resnici na ljubo, ne bi mogel nihče oporekati. Njegova kariera se je v zgodovino zapisala z rekordi brez primere. Navduševal je množice in postavil visoka merila za naslednje generacije. Le leto potem, ko je zaključil svojo kariero, ga je doletel usoden padec na smučišču, ki je njegovo življenje zaznamoval za zmeraj.

Presežki številke 91

Morda malce ironično ali pa tudi ne, začetek 91. Schumacherjevih zmag sega prav v leto 1991. Samo leto po debiju mu je na Veliki nagradi Belgije uspela njegova prva zmaga. Od tu pa je šla njegova kariera samo še strmo navzgor. Postal je sedemkratni svetovni prvak, prvi športni milijarder in statistično gledano najboljši dirkač v zgodovini Formule 1.

Upokojitev, 1. del

Schumacher se je v svoji karieri poslovil kar dvakrat (najboljši to pač lahko) in trikrat presedlal iz enega v drug dirkalnik. Najboljše rezultate je seveda dosegel s Ferrarijem, za katerega je tekmoval med leti 1994 in 2006. Potem, ko se je prvič upokojil, je postal asistent takratnega šefa Ferrarija, Jeana Todta, za katerega je iskal nove talente.

Upokojitev, 2. del

Leta 2009 se je zmagoviti Schumi vrnil na stezo v Ferrariju. Že naslednje leto pa je začel tekmovati za Mercedes. Drugi del njegove kariere ni bil niti približno tako uspešen kot prvi, saj se mu je do druge upokojitve (leta 2012) na stopničke uspelo povzpeti le enkrat.

Usodna smučarska nesreča

Le leto dni po Schumacherjevem odhodu iz sveta Formule 1 pa je svet pretresla šokantna novica. Konec decembra se je nekdanji dirkač usodno poškodoval med smučanjem v francoskih Alpah. Športni as se je namreč odločil, da svoje smučarske sposobnosti preveri tudi izven urejene smučarske proge. Po besedah očividcev naj za Schumacherja ne bi bila usodna hitrost, temveč padec in udarec glave v skalo. Čeprav je med smučanjem nosil čelado, so se zdravniki po sprejetju v bolnišnici v Grenoblu borili za njegovo življenje.

Pol leta življenja na nitki

Schumacherja so po pol leta, ki ga je preživel v umetni komi, odpustili iz bolnišnice in premestili v rehabilitacijsko kliniko. Okrevanje je po več kot 250 dneh nadaljeval doma, vendar pa žal še danes ostaja invalid. To je tudi vse, kar bomo verjetno izvedeli o njegovem zdravstvenem stanju, saj družina njegovo življenje ohranja zasebno, tako kot je prej on ves čas slave skrival njih.