Vztrajno kolesariš tudi pozimi?

31.01.2018

Vztrajno kolesariš tudi pozimi?


Razlogi, da število kolesarjev iz leta v leto raste, so različni. Nekaterim je všeč občutek svobode, drugi na ta način poskrbijo za dnevno dozo gibanja in obenem prihranijo kak evro. Vse več jih kolesari, ker želijo prispevati k odgovornemu vedenju, se izogibajo oblikam prevoza, ki škodljivo vplivajo na okolje in so eden glavnih razlogov za slab zrak okoli nas.

Pozimi vas večina poskrbi za obvezno zimsko opremo avtomobila. Kaj pa lahko narediš na kolesu?

Primerna kolesarska oprema je v zimski sezoni nepogrešljiva, izpostavljamo pet ključnih priporočil.

1. Rokavice. Kapa ali trak. Veliko vas prisega na nepogrešljivo uporabo šala, ovratnika ali rute.

Rokavice so obvezne, predlagamo tudi pokrivalo. Pri nizkih temperaturah in z nekaj vetra se občutek mraza na kolesu zgolj stopnjuje. Kadar vozite ob prometnih cestah, kjer je pozimi običajno še več avtomobilov, si lahko prek ust potegneš šal in tako vdihneš nekaj manj slabega zraka. Nekateri kolesarji ste vajeni, da dihate z odprtimi usti, predvsem ob fizičnem naporu, zato je to za vas še toliko bolj pomembno.

2. Nizki čevlji z narezanim podplatom. Primerna jakna, ki vas pri vožnji ne ovira.

Za vožnjo na kolesu so primerne krajše jakne, udobne bunde in toplejši modeli, ki segajo do kolen in imajo možnost prilagoditve razporka, na primer z razpenjanjem zadrge spredaj ali zadaj. Za ženske so mamljivi škornji s peto, a jih na kolesu, vsaj pozimi, odsvetujemo.

3. Sprednja, zadnja luč in mačja očesa

Kratki dnevi, jutranja megla in nočna scena od kolesarjev zahtevajo še večjo previdnost. Upoštevaj, da vas vozniki v teh situacijah težje opazijo, ker vas v mrzlih dneh na cesti manj pričakujejo. Še posebej bodi previden na slabše osvetljenih odsekih, krožiščih in križiščih, kjer vozniku osebnega avtomobila pripeljete z njegove desne strani, saj vas slabše vidi in običajno kasneje opazi. Koristna dopolnitev kolesarskega stila so odsevna oblačila, odveč ni niti svetlobni telovnik, čeprav je morda za okus nekaterih kolesark manj estetski.

4. Kaj pa spolzka cestišča in kolesarske poti?

Asfaltne podlage so zaradi sestave različno oprijemljive oziroma zdrsljive. Bodite pazljivi na odsekih, kot so mostovi, stopljen sneg in kjer je več vlage, ker lahko tudi pri višjih temperaturah struktura pomrzne. Vaše kolo bo imelo boljši oprijem, če boste gume spustili za približno pol bara. Uporabljajte gume z grobim profilom, ker se bolj držijo podlage. Lahko preizkusite tudi »spike« model, ki je uradno odobrena cestna pnevmatika z jeklenimi kapicami, ki omogoča odličen oprijem na ledu in zglajenem snegu. Ob zaviranju navzdol pa ne glede na tip gum pazite, da uporabljate obe zavori enakomerno in ne samo sprednjo. Pa ne pozabi na zavarovanje WIZ Kolesar, ki te reši skrbi ob nezgodi in odgovornosti. Cena je le 19,99 € za celo leto.

5. Čelada?

Verjamem, da vam prednosti slednje ni potrebno posebej poudarjati, zato smo jo umestili na zadnje mesto.

Da bo tvoja zimska kolesarska pravljica še naprej brezskrbna, svetujemo, da si izbereš vsaj dve od petih priporočil in ju poskušaš upoštevati. Si mnenja, da smo na kaj pozabili? Bi kaj dodal? Bi izpostavil kaj drugega? Deli svoje mnenje z nami, saj je izmenjava izkušenj med kolesarji neprecenljiva.

SKLENI WIZ KOLESAR